* Zaloguj   * Rejestracja

Ostatnia wizyta:
Obecny czas: Åšro Wrz 08, 2010 12:28 am
Zobacz posty bez odpowiedzi
Zobacz aktywne tematy

[ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jakie sposoby utrzymywania?
PostWysÅ‚any: Wto Gru 12, 2006 10:54 am 

Dołączenie: Wto Wrz 26, 2006 7:28 am
Wyrażcie swoją opinię,jakie jest lepsze utrzymywanie olśniaków i tragopanów,albo jak wy je utrzymujecie,by doprowadzić ptaki do rozrodu.

1. Samiec i samica -jako para sami w wolierze.
2. Samica jest w środkowej wolierz i raz ją się wpuszcza do samca po prawej stronie,a raz po lewej stronie do innych wolier.
3.Samiec ma do dyspozycji w wolierze co najmniej dwie samice.

Uwzględnijmy też np.że niektóre samce bywają agresywne co do samic,a inne zaś wykazują małą chęć do krycia.

Wolna dyskusja.

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Wto Gru 12, 2006 12:07 pm 

Dołączenie: Czw Sie 10, 2006 1:40 pm
Ja stosuje opcje 1 lub 3, w zalezności, czy kompletuje ptaki młode, czy już dorosłe.
Istnieje jeszcze opcja 4.

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Wto Gru 12, 2006 1:21 pm 

Dołączenie: Wto Sie 15, 2006 5:51 am
WantedJa nie stosuję opcji takich jak ty wymieniłeś. Nigdy w mojej hodowli nie spotkałem samca agresywnego jak i u olśniaków tak i u tragopanów. Ja olśniaki trzymam parami; jak samica nie toleruje innych samic. A jak samice się tolerują i nie przeganiają w czasie godów to trzymam do trzech samic z jednym samcem. Jaja czyste u olśniaków są spowodowane; samiec nie kryje, samica zgania samca z drugiej samicy, I co zauważyłem jak jest upał w dzień to samiec napewno nie będzie krył, chociaż tokuje. Nie zawsze samica siada przed samcem, w tym wypadku lepiej mieć dwa samce, wtęczas samica wybiera samca starszego i ładniejszego. Jeszcze jedno zauważyłem jak młode samce widzą jak starsze tokują, to w następnym sezonie bardziej efektowne mają toki. Czasami samiec ze swojego haremu wybiera jedną samicę i tylko tą jedną paży, czyli reszta samic chociaż siada przed samcem to samiec ich nie kryje. Słyszałem o przypadkach zabicia samicy przez samca, ale nie wiem jaka to może być przyczyna.
Co do tragopanów teminików sytuacja jest podobna. Samiec tragopana teminika moze pokryć w sezonie nawet 10 samic (4 stare i 6 młodych samic). W tamtym roku tak miałem 2 samce wiosną mi padły i został jeden i 10 samic. Całą rodzinkę miałem na duzej wolierze, wszystkie razem. Młodych odchowanych miałem 75 sztuk, na około 100 jaj zniesionych przez te samice. Ten gatunek jest bardziej agresywny niż satyry czy olśniaki. Nie ma takiej możliwosci, żeby dwa samce się spotkały w sezonie rozrodczym, bo jeden z nich może byc martwy. Ja z jednym samcem trzymam od 2-4 samic. Samice łącze w okresie późnej jesieni, i nie zawsze mi się to udaje, czasami jedna potrafi drugą zabić lub oskalpować. Najłatwiej jest połączyc młode samice, bo starsze będą zawsze walczyć.
Czasami się zdaża, że samica jest oskalpowana, ale to nie zawsze moze być samiec. Przyczyną oskalpowania może być inna samica lub inny gatunek bażanta. Kiedyś podejrzewałem samca olśniaka o ściągnięcie skalpu samicy, a to był młody jeszcze nie wybarwiony samiec diamentowy.

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Wto Gru 12, 2006 2:34 pm 

Dołączenie: Wto Wrz 26, 2006 7:28 am
Poddałem temat wolnej dyskusji i jak myślałem wcześniej,tak trafiłem że właśnie wy dwaj pierwsi się wypowiecie. Czekam jednak jeszcze na resztę,gdyż zapewne większa ilość userów utrzymuje te ptaki.
Ja moje olśniaki trzymam 1.1,nie stosowałem innej opcji-a pytam się gdyż chcę zobaczyć jak to wygląda u innych.
Wiem też że mo kolega stosuje wszystkie te opcje w zależnośći od ptaków.Miał i takie samce które zabijały samice,jak i samica zabijała samicę.
Stosował tez przez chwilę 2 samce do jednej samicy,ale nic mi nie wiadomo by z takiego układu dochował się przychówku-być może,ale nie opytałem się.

Co do tragopanów-stosowałem 1.1,ale trafił mi się też i taki samiec co oskalpował samicę siedzącą już na jajkach 3 tyg.,w następnym sezonie dostał 2-gą samice i uspokoił się.
Miałem też dziwny przypadek w swinhoe. Otóż samiec miał 1 samicę przez cały sezon,było ok. w następnym sezonie ta samica nie mogła znieść jajka i padła,więc kupiłem następną. Tą samicę tak ganiał,że prawie padła z rozwaloną głową-zabrałem ją od niego.Kupiłem 2 następne by miał jakiś wybór a samice troszkę oddechu. Na początku było dobrze,po tygodniu podczas mojej nieobecności zabił obie. W tym roku zaryzykowałem i wpuściłem mu tylko tę jedną którą w zeszłym prawie nie zabił-.....i w tym roku jest wszystko ok.są tak zakochani że jest już stadko młodych,a on jej nic nie robi. :lol:
Samca zawsze dołączałem do woliery samic,w tym roku zrobiłem odwrotnie z ta parą.

Dziwne sÄ… te ptaki,no nie? :co
Chyba będziemy się cały czas uczyć je poznawać? :roll:

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
   [ 4 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości