Poddałem temat wolnej dyskusji i jak myślałem wcześniej,tak trafiłem że właśnie wy dwaj pierwsi się wypowiecie. Czekam jednak jeszcze na resztę,gdyż zapewne większa ilość userów utrzymuje te ptaki.
Ja moje olśniaki trzymam 1.1,nie stosowałem innej opcji-a pytam się gdyż chcę zobaczyć jak to wygląda u innych.
Wiem też że mo kolega stosuje wszystkie te opcje w zależnośći od ptaków.Miał i takie samce które zabijały samice,jak i samica zabijała samicę.
Stosował tez przez chwilę 2 samce do jednej samicy,ale nic mi nie wiadomo by z takiego układu dochował się przychówku-być może,ale nie opytałem się.
Co do tragopanów-stosowałem 1.1,ale trafił mi się też i taki samiec co oskalpował samicę siedzącą już na jajkach 3 tyg.,w następnym sezonie dostał 2-gą samice i uspokoił się.
Miałem też dziwny przypadek w swinhoe. Otóż samiec miał 1 samicę przez cały sezon,było ok. w następnym sezonie ta samica nie mogła znieść jajka i padła,więc kupiłem następną. Tą samicę tak ganiał,że prawie padła z rozwaloną głową-zabrałem ją od niego.Kupiłem 2 następne by miał jakiś wybór a samice troszkę oddechu. Na początku było dobrze,po tygodniu podczas mojej nieobecności zabił obie. W tym roku zaryzykowałem i wpuściłem mu tylko tę jedną którą w zeszłym prawie nie zabił-.....i w tym roku jest wszystko ok.są tak zakochani że jest już stadko młodych,a on jej nic nie robi.
Samca zawsze dołączałem do woliery samic,w tym roku zrobiłem odwrotnie z ta parą.
Dziwne sÄ… te ptaki,no nie? :co
Chyba będziemy się cały czas uczyć je poznawać?